čtvrtek 2. února 2012

Erasmus ve Finsku (Sumárum - proces)

První semestr ve Finsku mám za sebou, rozhodl jsem se napsat jakési shrnutí, co všechno (Hlavně školní záležitosti), se během toho půl roku odehrálo. Nicméně během psaní jsem zjistil, že článek nabývá trošku jiného obsahu. Tento příspěvek bude shrnovat Erasmus obecně, a pro ty co se chystají jet do Finska, konkrétně do Lappeenranty přinese asi nejvíce informací. Tento článek je rozšířením, nebo možná takovým „paralelním pokračováním“ jednoho z mých prvních příspěvků. Také zde se dočtete o tom, jak probíhá celá Erasmácká peripetie od přihlášky až po příjezd na místo určení. Nakonec jsem si dovolil sepsat také pár důležitých zjištění o Finsku.

O Erasmu
Následující odstavce budou věnovány tomu, co je třeba udělat, abyste mohli studovat v zahraničí. Nejvíc konkrétní je to asi pro studenty FITu nebo možná VUT, ale určitě zde najdou potřebné informace i ostatní studenti nebo jen lidi, které to zajímá.

1. Odhodlání a motivace
Tenhle odstavec si přeberte jak chcete. Důležité je si říct: "Chci jet zkusit studovat do zahraničí!". Zde už můžete začít přemýšlet o zemi, kterou si zvolíte. O tom, proč a jakou zemi si pro studium vybrat, se nejspiš rozepíši v některém z dalších článků. Dalo by se ale říct, že všechny severní země (Norsko, Finsko, Švédsko) jsou si podobné. S tím odhodláním začněte už v lednu, uzávěrky přihlášek jsou většinou v půlce února.
Všemi deseti doporučuji se odhodlat a jet. Je to nesmírně cenná zkušenost. Určitě jeďte na rok. Myslím, že půlrok uteče jako voda, mě osobně se nebude chtít domů ani po tom roce, nejraději bych tady pokračoval. Což asi není bohužel možné. To, že "ztratíte" rok studia není žádná tragédie. Pokud budete hodně chtít, je možné si zjistit, jaké předměty vám fakulta po uznává a podle toho si vybrat školu nebo zemi. Nicméně v praxi je to spíše nemožné a nebo velmi náročné. Já jsem žádné adekvátní předměty nenašel a neuzná se mi jako povinné nic. Alespoň budu mít splněny všechny volitelné kredity, takže po navrácení mě čeká dostudovat pouze povinné (některé je možno studovat i dálkově, což jsem udělal) a povinně volitelné předměty. Upřímně nejel jsem tady jen studovat, ale také něco poznat a zažít. Když o tom přemýšlím to až tak ztracený studijní čas vlastně není. Dá se říct, že tady studuji, zdokonaluji se, akorát moc ne ve věcech ze svého oboru. Vylepšení angličtiny je asi největší přínos, už teď si říkám "S kým si sakra budu povídat anglicky dennodenně, až se vrátím domů?"

2. Výběrové řízení
První papírová věc je tedy podání přihlášky, to už musíte mít školu vybranou, ale nijak extra závazné to asi není. Dokud škola nemá po přijímacím termínu, můžete si to nějakým způsobem změnit. Ale standardní to není. (Jen tak mimochodem, taková možná "škaredá" vsuvka: Během posledního roku jsem přišel na to, že když se chce něco změnit tak to většinou jde. Není na to dobré spoléhat, musíte odhadnout věci, pro které je deadline skutečně smrtelný. Hlavně je to ale o lidech, pokud je změna na poslední chvíli neomezuje a jsou trošku ochotní, tak pro vás tu změnu udělají. Když se zapomenete přihlásit na zkoušku, vždy to jde nějak udělat třeba i za poplatek 10e, ale jde. Říkám to pro to, že se mi zde už několikrát stalo, že jsem na něco zapoměl a nikdy nebyl problém to vyřešit. Nebo když jsem kvůli pozdnímu příletu zmeškal první týden povinných cvičení a přednášek, stačilo se domluvit. Odpadá tak hromada zbytešných stresů a zklamání, ale nespoléhat na to.)
Poté vás čeká výběrové řízení. To má dvě části - první je povídání si v angličtině, většinou základní věci typu představení a zájmy. Nikdo vás nebude chtít proklepnout na správné použití kondicionálů nebo předminulého času. Po jazykovém testu řeknete další "komisi" o tom, kam a proč chcete jet. Což mi přijde poněkud legrační a zcestné. Stane se třeba, že některá univerzita přijímá pouze 2 studenty, ale chce jich tam jet 12. Teď nastává to rozhodování komise, podle výkonu v cizím jazyce a "síle" motivace pošlou ty nejlepší tam kam chtějí a zbytku nabídnou jiné školy. V toto dobu, se tedy skutečně můžete ještě rozhodnout pro změnu.

3. Paperwork
Asi nejotravnější práce. Tisknutí, scanování, lítání mezi oddělením zahraničních vztahů, studijním oddělením a rektorátem, posílání mailů do Finska a následné přeposílání zahraničnímu koordinátorovi. Pořád nemám vlastně jasno, co všechno po nás budou chtít. V zásadě potřebujete Learning Agreement - to je jakoby smlouva, která říká co všechno budete studovat v zahraničí. Splnit musíte minimálně 18 kreditů za semestr, 36 kreditů za rok (což se mimochodem dá zvládnout i během prvního semestru). Zahraniční univerzita potom dále požaduje Transcript of records - lejstro s výsledky vašeho studia. Poslední a důležitá je také přihláška ke studiu - Application form. Hodně záleží na univerzitě, některé vše řeší elektronicky, některé chtějí všechno papírově poslat nebo alespoň na scanovat. Každopádně vždycky se dá zeptat, každý vám poradí. To papírování nic těžkého nebylo. Poslední věc, ta se řeší až necelé dva měsíce před odjezdem je Finanční dohoda. Zpátky z výjezdu musíte dovézt zase potvrzený a upravený Learning agreement, Transcript of records - který potvrzuje co a jak jste v zahraničí studovali. V neposlední řadě je třeba mít kvůli finanční dohodě potvrzení o délce pobytu, podle toho se vám vyměří výsledná výše grantu, který je pro vás jako studenta Erasmu připraven. Finance samozřejmě dostanete předem, ale může se stát, že kvůli nějaké změně vám přidají nebo uberou grant ve výši jednoho nebo půl měsíce.


4. Post-processing
Poslední věci jsou už čistě na Vás. Zařízení cesty, ubytování apod. Konkrétně pro Finsko. To si vyřiďte dopředu, většinou vám škola dá nějaké doporučení, jak na to. Bydlení je většinou zařízeno na "kolejích". Jedná se o studentské byty, kde má každý svůj pokoj, kuchyň, a sociální zařízení je většinou sdíleno s 2-3 lidmi. Samozřejmě jsou možnosti i studiového bytě nebo sdílených pokojích. Od toho se potom přirozeně odvíjí cena. Já konkrétně za pokoj v třípokojovém bytu platím 261€ měsíčně. Ceny se pohybují od 230€ do asi 550€. Pokud nechcete ale bydlet sami, tak se do těch 300€ vejdete v každém případě. Můžete si samozřejmě sehnat podnájem na vlastní pěst, ale nedělejte to. Ani bych nedoporučoval bydlet samostatně. Jednak se s nikým moc neseznámíte a hlavně budete bydlet odděleně od zbytku studentů. Dvak máte spolubydlící, se kterými se můžete domlouvat na společné jídlo, nákupy nebo pořizování výbavy domácnosti. Budovy LOASU, jak se tady kolejím říká, jsou téměř všechny v blízkosti univerzity, takže můžete chodit pěšky nebo přinejhorším na kole. Jistě že záleží na městě a situaci, ale i tak je to volba nejlepší, navíc bydlení u někoho v podnájmu bývá dražší. Orientačně pokoj za 480€. Hlavně si zjistěte, jestli dostanete matraci, peřiny, nábytek či jiné vybavení a jestli jsou za to extra poplatky!

Další věc je doprava. Do Finska rozhodně doporučuji letět letadlem. Bohužel z Brna toho moc nelítá. Pokud máte v létě dost času, máte rádi dobrodružství a netáhnete s sebou moc zavazadel, můžete zkusit letět z Brna do Milána a tam asi 2 dny počkat na letadlo přímo do Lappeenranty. Celková této cesty vás přijde cca na 70€ (případně z Bratislavy přes Belgii). To se ale asi nevyplatí v poměru cena, rychlost, komfort a kvalita, budou pořád vyhrávat lety z Prahy. Letenku objednat alespoň měsíc dopředu a samozřejmě zpáteční. Z Prahy se dostanete nejlépe do Helsinek z přestupem (neptejte se mě proč, ale je to levnější než přímý let. ČSA, které přímé lety poskytuje je asi drahá spolčenost), což nevadí protože dostanete dvakrát najíst :). Nejlevnější lety jsou s Lufthansou (přes Frankfurt nebo Mnichov) a nebo Malévem (přes Budapest, ti ovšem zrovna dnes zkrachovali) či Austrian airlines (Vídeň). Čekání na další let je většinou od 30 minut do 2 hodin, což se docela dá. Kdyby se čekalo déle, celá cesta by se protáhla, když počítáte i vlaky do Prahy a z Helsinek. Dá se letět například i přímo do Lappeenranty s Airbalticem přes Rigu, ale cenově to vychází dráže než součet letenky a vlaků, navíc v Rize bývá čekání přes 5 hodin. Než vyrazíte na letiště nezapomeňte na pas, a letenku. Online check-in si udělejte ideálně doma nejdřív je to možné 23 hodin před odletem.

Při cestování letadlem je smrtící limit 23kg na zavazadlo. Já jsem s sebou měl asi 22kilovou krosnu, do které jsem ale nenabalil veškeré oblečení, které jsem si později nechal poslat balíkem. Co si s sebou vzít? Určitě dobrou čepici, šálu a také něco na zakrytí obličeje (kuklu, roušku) a rukavice. Těchto věcí i více a rukavice alespoň jedny palčáky. V zimě se hraje na vrstvy, čím víc vrstev tím lépe. Takže termoprádlo, roláky, podvlíkačky. Zase to moc ale nepřehánějte, v zimě se moc po venku pohybovat nebudete. Určitě nějaké šusťáky, zimní bundu, dále se mi osvědčila soft-shellka a maskáče nebo jiné pevné kalhoty. Dost tady prší, takže něco nepromokavého. Boty alespoň dvoje - ideálně nějaké pohorky co se dají nosit i v zimě. Dobré je vzít si dost triček, košilí, trik s dlouhým rukávem a něco jako mikiny nebo svetry a samozřejmě kalhoty. Prostě takové to oblečení "do školy". No a pak nějaké tepláky na doma. Na léto se určitě sejdou kraťasy. Pak je dobré si vzít něco na sportování třeba do tělocvičny i obuv. Určitě si s sebou vezměte i nějaký alkohol, minimálně slivovici do čaje. Alkohol je ve Finsku řádově dvakrát až třikrát dražší než u nás. Pokud se budete rozhodovat mezi trikem a flaškou slivovicí, berte slivku. Určitě přibalte nějaké klobásky nebo salám. Nic takového ve Finsku neseženete. Vlastně seženete, ale za velký peníz a chuťově to není žádná sláva. Pokud nemáte místo a dostatek váhy v zavazadle, dá se nějaký alkohol koupit i na letišti v duty-free zóně. Pokud cestujete přes Maďarsko nebo jiné levnější země, tak je to dokonce i hodně výhodné. Kupte si tak třeba i balík cigaret a ty pak ve Finsku někomu prodejte. Do letadla si klidně můžete vzít igelitku z duty-free obchodu, jakmile jste za bezpečnostní kontrolou každému už je víceméně jedno, co do letadla berete.

6. Příjezd
Tady popíšu takový kratší “survival-kit“ pro první dny. Hodí se nejspíš pro Lappeenrantu, ale myslím, že ve Finsku je vše podobné a vůbec obecně "zabydlení" probíhá všude stejně. Záleží co máte v bytě, ale většinou se peřiny nedostávají, je dobré mít sebou něco na první noc (spacák se sejde i na čundry), což je ale otázka priorit protože místa v zavazadle není tolik. Matrace stojí kolem 40 €, peřiny asi 30€. Pokud se vám nechce platit měsíční poplatky za nábytek, matraci případně povlečení, spočítejte si jestli je pro vás výhodnější si pořídit tyto věci sami. v LAP je relativně problém s dopravou nábytku a větších věcí z centra, kdybych si měl vše sehnat sám tak za ten rok ušetřím asi 50€. Když vezmu v potaz dopravu a shánění věcí, což v případě nábytku není jednoduché, tak je pohodlnější si nechat za ty peníze vše zařídit od LOAS. Oblečení si rozhodně vezměte s sebou v LAP jsou sice obchoďáky ale často se tam nedostanete, ceny nejsou nijak závratné většinou u toho oblečení zhruba o 20% dražší než u nás, záleží ale na produktu. V hypermarketu Prisma orientační ceny - tričko 12€, mikina 40€, rifle 70€. Velmi levně se dá nakoupit v second handech. Co se týče jídla, tak ve školní menze 1.63€(od nového roku 7 centů sleva) až 3.58€. Časem vás to levné jídlo přestane bavit, tak si občas dáte i to dražší. V restauracích se dá najíst za 11-15€ (mluvím o těch levnějších ale přesto dobrých). Jistě, že si můžete dát chod třeba za 25€. Výhoda je, že ve všech restauracích je voda, salátový bar a pečivo zdarma, tím se můžete "dojíst". Polévka bývá v ceně hlavního pokrmu. O pivu platí: "Čím dál od Nošovic, tím je pivo horší". Cenově v restauracích, barech hospodách od 3.5€ do 6.4€ (za Plzeň). České piva většinou za 4.5€ - 5€. V Supermarketech je pivo v malých 0.33l plechovkách cena od 0.82€ do nějakých 1.40€ . Chuťově ale i cenově je nejlepší kupovat německé pivo Nobelaner za 0.82€ v Lidlu nebo finský patok s názvem KOFF za 0.96€, o něco málo lepší je Sandels nebo Karhu. Dále je oblíbeným pitím LongDrink (Gin s brusinkovým nebo grepovým džusem) nebo Cider. Většinou je vše v plechovkách a podle zákona to musí mít tuším do 4.7% alkoholu.

Poslední věcí je kolo, je levnější než autobus (jedna cesta 3.4€, s kartičkou 1.5€). Nové kolo se dá pořídit i za 100€, použité zhruba za polovic. Záleží jak daleko bydlíte od školy a jestli kolo skutečně potřebujete. Já ho využívám především na nákupy a na výlety, ale i to se hodí. Pokud to máte do školy dále než kilometr a méně než nějakých 8, tak je kolo jasná volba. Další věci jako běžky, lyže a sněhové vybavení se vyplatí spíše půjčovat. Pokud máte k dispozici auto, kterým zde můžete jet, tak to doporučuji. Sice přijdete o zábavu při cestování letadlem, ale pohodlně si dovezete více věcí. Pokud pojedete alespoň dva lidé, tak to finančně vejde stejně jako letenka. Je to sice 24hodinová jízda, ale auto se zde hodí třeba na nákupy a výlety. Autobusy, vlaky jsou zde sice komfortní, ale poměrně drahé. Ceny benzínu jsou stejné jako u nás.

Doufám, že tento článek někomu pomůže třeba při rozhodování o Erasmu. Sepsal jsem zde nějaké užitečné informace a postřehy, které se do startu určitě hodí znát. Další věci jako shrnutí prvního školního semestru a nějaké rady „jak přežít ve Finsku“ napíšu později. Jinak už začalo mrznout teploty pod -20°C jsou normální, připadám si jako polárník. Při cestě do obchodu mi zamrznou řasy, obočí a ve vzduchu jde cítit, že je pořádná kosa. Jezero už zamrzlo a dá se po něm chodit. Dokonce jsme byli pozorovat polární záři. O tom všem se ještě rozepíši při nějaké další dlouhé chvilce.

1 komentář: