neděle 21. srpna 2011

Finsko #1 – Na počátku bylo slovo ...


Jak už nejspíš mnozí ví, následující rok odjíždím studovat do Lappeenranty ve Finsku. Když jsem začal chodit na FIT do Brna věděl jsem, že je možno vyjet na studijní pobyt do zahraničí. Vůbec jsem netušil jakým způsobem je to možné, ale věděl jsem že tohle chci absolvovat, protože je to jedinečná zkušenost. Pokud někdo chcete jet a váháte, neváhejte a jeďte!
Myslím, že to pro vás bude cenná zkušenost. Pokud váháte nebo v něčem tápete, doufám že vám tento článek bude přínosný.

Na Úvod
Podrobněji jsem se o výjezd začal zajímat až ve třetím ročníku. Do té doby jsem získal nějaké informace přes spolužáky a studentskou unii. Věděl jsem, že na ERASMUS bývá docela tlačenka. Probíhá tam jakési výběrové řízení, kde je důležité, jak dobře je schopen uchazeč komunikovat anglicky (případně jiným vyučovacím jazykem cizí univerzity) a také jeho motivace a prospěch. Tlačenice nakonec velká nebyla, všichni uchazeči se do programu ERASMUS dostali, pouze někteří museli, z důvodu velkého zájmu, změnit svou destinaci.

Jen tak mimochodem. Nechápu studenty (naší fakulty), kteří si stěžují na nedostatek informovanosti ohledně zahraničního studia. Slyšel jsem hodně stížností, že ERASMUS je uzavřený a nikde o něm nikdo neinformuje. Na druhou stranu, jsme na vysoké škole. Určitě není povinností fakulty obíhat studenty a říkat „Nechtěl byste studovat v zahraničí?“. Student, který chce studovat v zahraničí tuto možnost má. Na webu fakulty je velmi dobře viditelný odkaz o možnostech studia v zahraničí (, Je zde prakticky „návod“ na to jak si vše zařídit. Další informace, například o jiných programech než je ERASMUS, se člověk může dozvědět skrze aktuality ať už zahraniční nebo studijní a také přes mailing listy.

Také probíhá beseda se studenty, kteří již ERASMUS absolvovali (viditelné na nástěnkách, v aktualitách). Kde je možné zeptat se spíše už na konkrétnější detaily a zjistit jak studium v zahraničí probíhá. O tom, že chci vyjet studovat do zahraničí jsem byl napevno rozhodnut už od začátku 3. ročníku. Od této besedy jsem začal konat a vyřizovat.

Za zemi svého působení jsem si vybral Finsko, původně jsem chtěl do Švédska, ale tam nebyla bilaterální smlouva, takže jsem se rozhodoval mezi Norskem a Finskem. Finsko vyhrálo kvůli tomu, že je tam levněji a jsou tam sauny :). Při vybírání země můžou být nápomocny zkušenosti studentů z minulých ročníků. Rozhodl jsem se pro výjezd v době 1. ročníku magisterského studia. Udělat si takovou „přestávku“ po bakaláři. Původně jsem chtěl jet na půl roku ale nakonec jsem zvolil celoroční pobyt. Ještě bych mohl zmínit že celý program ERASMUS je spolufinancován evropskou unií a student dostane stipendium na zvýšené životní náklady v cizí zemi. Ty určitě pokryjí náklady na ubytování a myslím že i stravování.

Vyřizovací procedura
První krokem je výběrové řízení. Osobně bych řekl, že se jedná spíše o formalitu. Důležité je, ať umíte alespoň trochu anglicky a jste schopni se v cizině domluvit. Výběrové řízení probíhá tak, že přijdete a absolvujete anglický pohovor (různá témata, nejčastěji představení, cestování a důvod pro studium v zahraničí). Po té předejdete před komisi, kde sdělíte vaši motivaci k výjezdu a ujasníte jim věci z vaší přihlášky k výjezdu, která už musí být v té době odevzdána.

Druhým krokem je přihláška na partnerskou univerzitu. O to jsem se nějak nestaral, dostal jsem mail přímo od Lappeenranta University of Technology(LUT). Vše potřebné jsem provedl elektronicky v jejich systému, nebyl s tím žádný problém. Měli tam pěkný návod na to jak vše vyřídit. Když byla nejasnost, tak jsem kontaktoval tamní koordinátorku, které je velmi ochotná a se vším rychle poradila. Složitější vyřizování nastalo s Learning Agreementem, což je papír na kterém jsou předměty, které budete studovat v zahraničí. Ten musí být potvrzený fakultou a také rektorátem VUT. Takže je nutno „oběhnout úřady“. Potvrzený originál bylo nakonec nutno odeslat poštou do Finska. Všechny ostatní dokumenty stačilo naskenovat a vložit do systému elektronicky. Víceméně všechny dokumenty musely být potvrzeny buďto zahraničním oddělením nebo proděkanem. Jediný problém co jsem měl bylo s vyřízením potvrzení o Anglickém jazyce. Během přijímacího řízení jsme žádný papír nedostali ale finská univerzita požadovala formulář. Takže bylo nutné domluvit se s paní, co mě „zkoušela“ při výběrovém řízení, zajít na ústav jazyků a potvrzení si vyžádat.

Prvně jsem měl z celého vyřizování strach, nevěděl jsem jestli vše dělám správně. Ale nakonec se ukázalo, že stačí mít splněno hlavně to, co požaduje oddělení mobilitních vztahů. Všechno je sepsáno v dokumentu „postup k výjezdu“. Další pokyny přišly z Finska, a tam byl postup jednoduchý, akorát bylo třeba pořád něco potvrzovat, scanovat a tisknout.

Závěrečná fáze
Po vyřízení všech papírů jsem si už mohl jít pro finance na rektorát. Čekal jsem pouze než budu jak papírově, tak elektronicky zapsán do magisterského studia. Na rektorátu po mě chtěli pouze Finskou univerzitou potvrzený Learning agreement. Za několik dní mi přišly na účet peníze na první část pobytu. Ještě jsem se dozvěděl, co je třeba všechno odevzdat při návratu. To už jsem ale úspěšně zapomněl. Naštěstí to budu muset řešit až za 10 měsíců.
Nakonec jsem napsal studijnímu poradci (dobře známý Em.), kvůli zrušení předmětů a zápisu předmětu ZPX. Individuálně jsem se rozhodl studovat předmět HSC, doufám že bude zvládnutelný.

Slovo na závěr
I když je tento článek poměrně delší, snažil jsem se popsat co je nutné zajistit, aby člověk mohl studovat v zahraničí. Není to až tak složité. Při vyřizování jsem měl stále takový divný pocit nejistoty. Ale nakonec vše dopadlo dobře. Přihlášku na Finskou univerzitu jsem vyplňoval někdy začátkem května a od té doby jsem zhruba měsíc sháněl různá potvrzení. Finanční smlouvu jsem vyřizoval až o prázdninách, což ale bohatě stačí. Určitě není vhodné nechávat vše na poslední chvíli ale řešit všechny smlouvy a podobně co nejdříve! Na potvrzení jsou nutné podpisy různých lidí a ti nemusí být vždy dostupní. Já jsem začal běhat okolo ERASMU poměrně pozdě, ale i tak jsem všechno stihl. Ještě se ale třepu na co zapomenu, až budu řešit návrat, uznání předmětů a celého výjezdu vůbec.

2 komentáře:

  1. Ahoj, nejspise taky poletim do lapparenty a zajimalo by me, jak je to s tim certifikatem jazyka. staci jenom vzit ten jejich vzor/formular a nechat si ho vyplnit tim kdo me prezkusoval?

    pak bych mel jeste dotaz na predmety, zapsat si muzou pouze ty co jsou urceny pro cizi studenty(https://www.lut.fi/documents/27578/146813/IT+2012-13.pdf/6462fbb1-9327-4484-a3da-f596be048c87) nebo i nejake jine(mimo jazyka)?

    OdpovědětVymazat
  2. Marek: Jo, ja jsem to udelal tak, ze jsem si vytiskl ten jejich formular a domluvil se s pani co me zkousela z jazyka, aby mi to vyplnila.

    K predmetum - teoreticky si muzes zapsat cokoliv chces(i z jinych fakult, jde jen o kredity a je na tobe zda to zvladnes). Tady mas jen IT predmety co se uci anglicky, coz je takove doporuceni. Sam uvidis, ze prakticky se nic jineho vybrat ani moc neda. Na miste jeste budou nabizeny aktualnejsi kurzy z LanguageCenter, coz je si myslim taky dobra volba.

    OdpovědětVymazat